Όρος Τσεκούρα

Κρυονέρια Ναυπακτίας - Κορυφή Τσεκούρα (1732 μ.)

11/06/2023

Το όρος Τσεκούρα βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Κότσαλου και της τεχνητής λίμνης του Ευήνου, στην Ορεινη Ναυπακτία. Η ορεινή Ναυπακτία είναι ένας πανέμορφος τόπος γεμάτος από δάση βελανιδιάς, ελάτων και πλατάνων. Βρίσκεται στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, συνορεύει με τη Φωκίδα κι αποτελείται από πολλά χωριά, με κεφαλοχώρια τον Πλάτανο και την Άνω Χώρα. Η Άνω Χώρα παλιότερα ονομαζότανε Λομποτινά και η ορεινή Ναυπακτία, Κράβαρα (λέξη που πιθανόν να σημαίνει στα Σλάβικα «λιβάδι που βοσκούν βόδια»)

Η ανάβαση έγινε από σημείο στο δρόμο που συνδέει το χωριό Άνω Χώρα με τα Κρυονέρια. Τα Κρυονέρια (παλιότερα Κουτουλίστα) είναι ενα πετρόκτιστο χωριό στις βορειοδυτικές πλαγιές του Φτερόπυργου, σε υψόμετρο 1170 μέτρων. Η ορεινή Ναυπακτία έχει πολλά χωριά και οικισμούς, που ανήκουν σε τρεις δήμους (Δήμος Αποδοτίας, Δήμος Πυλήνης και Δήμος Πλατάνου) όπως Ελατού, Κρυονέρια, Άνω και Κάτω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Ασπριά και πολλά ακόμη σε μεγαλύτερες λίγο αποστάσεις. 

Οι ορεινοί όγκοι όντας δυσπρόσιτοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες αντιστασιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής και παλαιότερα, το χωριό Πλάτανος υπήρξε για λίγο έδρα του πολέμαρχου της Ρούμελης, Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Η διαδρομή σύμφωνα με τα στοιχεία δεν ήταν δ΄υσκολη και συνοψίζοταν στο "πριν το χωριό Κρυονέρια υπάρχει σχετική πινακίδα που δείχνει το μονοπάτι, αρχικά μπαίνουμε σε χωματόδρομο και ακολουθούμε μονοπάτι δεξιά μας που μας βγάζει μέχρι το ερειπωμένο ξωκλήσσι των Αγ Αποστόλων . Από εκεί συνεχίζουμε σε σηματοδοτημένο μονοπάτι, μέσα σε πυκνό ελατοδάσος για να βγούμε σε γυμνή ράχη που από την κορυφή της έχουμε οπτική επαφή με την Τσεκούρα στα ΒΔ."

Από τον ψηφιακό χάρτη, την απλή σύνοψη της διαδρομής και τη μαγική αυτή φύση, έγινε μπέρδεμα και για κάποιο λόγο υπήρξαν προβλήματα προσανατολισμού στην έναρξη της πεζοπορικής διαδρομής το οποίο πληρώθηκε με λίγη έξτρα κούραση και λίγο χαμένο χρόνο, ευτυχώς και μόνο!! 

Αφού εντοπίστηκε το ξωκλήσσι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο έμοιαζε με αρχαία παγανιστικά ερείπεια ενός ιερού ναού της ελληνικής μυθολογίας, η διαδρομή έστρωσε και ο προσανολισμός μας καλυτέρευσε!!! Από το ξωκλήσσι κι έπειτα με ήπια ανηφορική κλίση συνεχίσαμε σε μονοπάτι ανάμεσα από πυκνόφυτα πανύψηλα έλατα!

Πολλά έντομα (λόγο ζέστης, υπέρμετρων βροχών το τελευταίο διάστημα κλπ.) ακολουθούσαν βημα-βήμα την ίδια διαδρομή με εμάς!!!! Συναντήσαμε και κάποια αγριοκάτσικα τα οποία εξαφανιστήκαν μόλις μας αντιληφθήκανε κι αυτα΄!

Οι καιρικές συνθήκες σύμμαχος άλλη μια φορά στη προσπάθεια μας για λίγη σωματική και ψυχική ευεξία! Κάθε εικόνα στα τοπία που εναλλάσοταν ήταν μαγευτική. Η φύση στο μεγαλείο της! Η ησυχία που επικρατούσε είχε μια κατευναστική επίδραση ακόμη και στο θόρυβο των σκέψεων του μυαλού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?

Μετά από πολύ μικρά διαλλειματάκια ξεκούρασης, φτάσαμε σε σημείο όπου θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, λόγο του εδάφους και της κλίσης του γκρεμού στο αριστερό μας χέρι καθώς ανεβαίναμε. Ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι τα τελευταία 400 - 500 μ πριν τη κορυφή θα ήταν σε άγριο πετρώδες έδαφος κι όχι στο χωμάτινο μονοπάτι μέσα στα έλατα! 

Φτάνωντας με προσοχή προς τη κορυφή Τσεκούρα στα 1732 μ., η ζωογόνα φύση μας αντέμειψε με πανόμορφες εικόνας της γύρω περιοχής. Ο καθαρός αέρας, η μυρωδιά της γής, ο ήλιος και η θέα της κορυφής λίγα μέτρα μακριά μας, έσβησε μεμιάς τη κάποια κούραση που είχε προηγηθεί.

Στη κορυφή δεν υπήρχε το τυπικό γεωγραφικό κολωνάκι που συνήθως έχουν οι κορυφές για να βγάλουμε τη παραδοσιακή φωτογραφία μας - όμως υπήρχε μια μικρή ταμπέλα με το όνομα ενός ανθρώπου και παραδίπλα, ένα δοχείο με τις στάχτες του - το ταμπελάκι έγραφε "Βασίλη, ξεκινησάμε μαζί για ψηλά μα εσύ πήγες ψηλότερα. Οι φίλοι σου" και κάποια στοιχεία ακόμη που δεν αναφέρω. Συγκλονιστικό!

Η θέα μαγευτική!!! Με την κατασκευή του φράγματος του Ευήνου (1992 - 2001) ανάμεσα στις περιοχές Αράχοβα, Άγιο Δημήτριο και Νεχώρι  για τη δημιουργία ταμιευτήρα χωρητικότητας 250 εκατ. κυβικά μ. και εμβαδού 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων (ο οποίος εξυπηρετεί την εκτροπή μέρους των νερών του ποταμού προς ενίσχυση της υδροδότησης της Αθήνας) προέκυψε ένα νέο τεχνητό οικοσύστημα, η Ευηνολίμνη. Πραγματικά εμοιαζε με μια θάλασσα ανάμεσα σε βουνά!

Από τη κορυφή φαινόταν επίσης τα γύρω βουνά, το Παναιτωλικό, ο Κορφοπεταλιάς (παρακλάδι του Παναιτωλικού όρους), ο Κοκκινιάς (1800 μ.) η Χελιδόνα, μέχρι και τα Άγραφα! Απέναντι μας το βουνό Αρδίνης με υψόμετρο τα 1699 μ. - λίγα μέτρα μόλις χαμηλότερο από τη κορυφή Τσεκούρα. 

Επίσης μπορούσαμε να δούμε κάποια μικρά χωριά, όμορφα κτισμένα στους πρόποδες και τις ράχες των γύρω ορεινών όγκων και γύρω από τη τεχνητή λίμνη, γνωστά ως ευηνοχώρια.

Στη επιστροφή, όντας σε αρμονία με τη φύση, κλείσαμε το GPS, κρύψαμε το ρολόι και τη φωτογραφική και με μια αίσθηση σαν πρωτοπορία (χαχααχα) επιστρέψαμε από τη κορυφή στο αυτοκίνητο πιο ανέμελα και χωρίς να βγούν φωτογραφίες ή να ελεχτούν τα υψόμετρα, ο χρόνος και ο ρυθμός της πεζοπορίας κ.α. Τι ελευθερία!!! Η Ορεινή Ναυπακτία, τόσο με τα χωριά της όσο και με τα βουνά της, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ξεφύγει κάποιος από τον υλικό και τεχνητό κόσμο και να έρθει σε επαφή με μια σπάνιας ομορφιάς φύση!