Γκιώνα (Πυραμίδα, 2510 μ)

Καλοσκοπή - Μνήματα - Βαθειά Λάκκα - Πυραμίδα (2510 μ)

10/10/2020

Η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται στη Φωκίδα, βορειοδυτικά από την κοιλάδα της Άμφισσας κι αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου. Με υψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα στα 2510 μέτρα, η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό νότια του Ολύμπου και το πέμπτο συνολικά στην Ελλάδα.

Ετυμολογικά η ονομασία προέρχεται από το πτηνό γκιόνης, μεγάλοι πληθυσμοί του οποίου είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Γκιώνα ενώ στην αρχαιότητα θεωρείτο τμήμα του Παρνασσού και ονομαζόταν Ασέληνον όρος, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Αφού περάσαμε από το Μνημείο της Μάχης της Ντρέμισσας συνεχίσαμε στον ίδιο χωματόδρομο, ώσπου μπήκαμε στο μονοπάτι με τη σηματοδότηση και συνεχίσαμε ως τη Βαθειά Λάκκα.

Η Γκιώνα χωρίζεται στα Δυτικά από τα Βαρδούσια με το Μόρνο ποταμό, ενώ στα Βόρεια του συνορεύει με την Οίτη και Ανατολικά με τον Παρνασσό. Στα νότια ενώνεται με το χαμηλό σύμπλεγμα λόφων που ονομάζονται Όρη Λιδωρικίου. Τη Γκιώνα επίσης διαχωρίζει στα δύο η βαθιά χαράδρα της Ρεκάς που εισχωρεί στον κύριο όγκο του βουνού από τα ανατολικά, ενώ η ρεματιά του Λάζου διατρέχει το βουνό από βορρά προς νότο, παράλληλα με το Μόρνο, στα δυτικά.

Είναι ένα βουνό με αδρό και ξεκάθαρο ανάγλυφο, με βαθιές χαράδρες, ρεματιές και ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές που το κάνουν δύσβατο ενώ εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, η Πλάκα της Συκιάς, με υψομετρική διαφορά 1100 μέτρα περίπου.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν και την ιδιαιτερότητα του βουνού που είναι ότι για τις κορυφές υπάρχουν συγκεκριμένες διαδρομές με κλασσική, αυτή που εμείς επιλέξαμε από τη Καλοσκοπή γνωστή ως Μνήματα - Βαθειά Λάκκα - Πυραμίδα. Οι άλλες επιλογές ήταν η διαδρομή Συκιά - Μονοπάτι Καραγιάννη (δυσκολότερη που περιλαμβάνει αναρρίχηση) και από τη Χαράδρα της Ρεκάς - διαδρομές που ευελπιστούμε να εξερευνήσουμε στο μέλλον.

Άλλες υψηλές κορυφές της Γκιώνας είναι η Πέρδικα (2484 μ.), το Τραγονόρος (2456 μ.), η Πλατυβούνα (2317 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2298 μ), το Κάστρο (2176 μ.), η Βράϊλα (2177 μ.), το Παλιοβούνι (2122 μ.), ο Πύργος (2066 μ.), η Λυρίτσα (2007 μ.), ο Μπότσικας (1945 μ.), το Κοκκινάρι (1908 μ.), το Τυχιούνι (1842 μ.) και ο Προφήτης Ηλίας (1806 μ.). Στη Βαθειά Λάκκα συναντήσαμε άλογα και κοπάδια απο αγελάδες που βρίσκονταν ελεύθερα στα μεγάλα λιβάδια. Ξεκουραστήκαμε μιας και η διαδρομή προς τη κορυφή θα είχε πλέον μεγαλύτερη κλίση.

Στην κορυφή αγναντεύεις από το Μαλιακό Κόλπο και τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια μέχρι ακόμα πιο μακριά, το Βελούχι, την Οίτη, την Όθρυ, ακόμα και τον Όλυμπο. Η θέα είναι απολαυστική κι οι εικόνες ανταμείβουν τη κοπιαστική ανάβαση.

Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή. Σε κάποιο σημείο της επιστροφής συναντήσαμε κοπάδι με πρόβατα / γίδια κι αρκετά σκυλιά - έτσι για να τα αποφύγουμε αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παράκαμψη με κόστος 1,5 χλμ. και λίγη περισσότερη ώρα από όσο υπολογίζαμε... Συνολικά η πεζοπορία μας ήταν 20,4 χλμ. με την επιστροφή και πραγματοποιήθηκε σε 7 ώρες και 40 λεπτά με τα διαλείμματα.