Τυμφρηστός

Άγιοι Απόστολοι - Κουμπί - Ψηλή Κορυφή Βελούχι (2314 μ.)

14/05/2023

Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2314 μ και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού. Η Ψηλή Κορφή (2314 μ) ήταν ο στόχος αυτής της πεζοπορικής εξόρμησης με εκκίνηση από το Εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων - στο χαμηλότερο σημείο (1350 μ) στη ραχοκοκοκαλιά του συγκροτήματος του Τυμφρηστού.

Το εκκλησάκι που ανήκει στον κοινότητα της Μερκάδας  είναι κοντά στα χωριά του Τυμφρηστού, της Μεσαίας και Μεγάλης Κάψης, της Μερκάδας, του Μαυρίλο και του Νεοχωρίου. Ο χώρος των Αγίων Αποστόλων επίσης είναι ένα σημείο στο Βελούχι που αγαπούν πολύ οι περαστικοί για μια στάση ξεκούρασης και χαλάρωση αλλά και οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο βουνό - κι εκεί δίνουν συνήθως τα ραντεβού τους για το ξεκίνημα. 

Ξεκινώντας τη πεζοπορία λιγο μετα της 08:30 π.μ., ο καιρός φαινόταν σύμμαχος - σχεδόν ζεστός δεν χρειαζότανε ειδική ένδυση στο ξεκίνημα - αρκετά σύννεφα και η μέση θερμοκρασία δημιουργούσανε τις ιδανικές σχεδόν συνθήκες για την εξόρμηση. 

Το βουνό καλύπτεται κυρίως από έλατα, ενώ χαμηλότερα αναπτύσσονται και κάποια πλατύφυλλα. Εύκολα ανακαλύψαμε γιατί ο Τυμφρηστός και γενικά η Ευρυτανία είναι γνωστά για την ομορφιά του φυσικού οικοσυστήματος. Πεντκάθαρος αέρας, πυκνά δάση, πλούσια βλάστηση, νερά κι όλες οι φυσικές ομορφιές του τοπίου, τον καθιστούν ως ένα δημοφιλές προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας.

Η Ευρυτανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δασικής κάλυψης από όλους τους νομούς της χώρας (περίπου 50%) , αν και τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη δόμηση και η διάνοιξη νέων δρόμων έχουν αρχίσει να απειλούν σημαντικά κομμάτια του δάσους.

Λίγη ώρα αργότερα, βρεθήκαμε να πεζοπορούμε έχοντας αρκετά σύννεφα από κάτω μας ! 

Η εκλπληκτική θέα μας πρόσφερε στα χαμηλά εικόνες από τα γύρω χωριά και το Καρπενήσι και κοιτώντας ψηλότερα, τους γειτονικούς ορεινούς όγκους - όλα όσα μπορούσε να δει το ανθρώπινο μάτι. 

Σύντομα χρειάστηκε να κάνουμε μικρό διάλλειμα - η ανηφορική κλίση και ο ρυθμός ήταν τέτοιος που χρειαζότανε κάθε λίγη ώρα στάση έστω κι ένα λεπτό - να μαζευτούν οι ανάσες! 

Στόχος μας ήτανε να προσεγγίσουμε σε πρώτη φάση τη κορυφή Κουμπί - στα 1877 μ. - Οι εικόνες που βλέπαμε προς τα πίσω, από τη περιόχη που είχαμε ξεκινήσει την ανάβαση, ήταν φανταστικες - απέραντο πράσινο κι ουρανός. 

Δεν υπήρχε κάποια άλλη δυσκολία πλην της ίδιας της πεζοπορίας μέχρι αυτό το σημείο. Γνωρίζαμε ότι οι δυσκολίες θα ερχότανε από εκείνο το σημείο κι έπειτα!

Κουμπί 1877 μ.

Προσεγγίζοντας τη κορυφή Κουμπί - ο καιρός έκλεινε, κάποιες σταγόνες βροχής έπεφταν και είχαμε αρκετή υγρασία και χαμηλότερη θερμοκρασία - σε σχέση με το σημείο εκκίνησης. Από εκεί μπορούσαμε να δούμε τις ψηλότερες κορυφές του Βελουχιού και την απόσταση που θα έπρεπε να διασχίσουμε - και τι θέα!!!!

Κάναμε μια ολιγόπλεπτη στάση  -εξετάσαμε τις παραμέτρους για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορούσαμε να διασχίσουμε τη κορυφή Κουμπί. Χρειαζότανε να μαζέψουμε τα button πεζοπορίας, να σταματήσουμε να βγάζουμε φωτογραφίες και να διασχίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή το πετρώδες έδαφος! Χρεαζότανε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια μας για την ασφάλεια μας. Η πεζοπορία είχε πλέον εξελιχθεί σε ορειβασία με αναρρίχηση και με μια δόση αδρεναλίνης!

Αφού περάσαμε το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (τη διάσχιση της κορυφής Κουμπί), ξεκινούσε το κομμάτι της διαδρομής προς τη Ψηλή Κορυφή του Βελουχιού. Υπολογίζαμε 1,5 ώρα ως το Κουμπί, 0,5 ώρα τη διάσχιση της (σχεδόν κατάβαση) και άρα είχαμε περίπου άλλες 2,5 ώρες ανάβαση μέχρι τη ψηλότερη κορυφή. (Γύρω στις 4,5 ώρες πεζοπορίας συνολικά, είναι από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων μέχρι τη κορυφή του βουνού). 

Σύντομες στάσεις για υδροδοσία, αρκετή ανηφόρα και πλέον είχαμε περισσότερες σταγόνες βροχής κι αέρα! Δυνατό αέρα! Αναγνωρίζοντας όμως ότι ο καιρός χειροτέρευε, η κούραση μεγάλωνε καθώς και την επικινδυνότητα στο Κουμπί και βλέποντας τον ασφάλτινο δρόμο χαμηλά - θεωρήσαμε πως καλό θα ήταν να μην γυρίσουμε από την ίδια διαδρομή πίσω.

Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται περισσότερο από τις παραλλαγές Τεφραστός ή Τυφρηστός, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. 

Η ονομασία Βελούχι λεγεται οτι εμφανίστηκε την μεσαιωνική περίοδο. Συναντάται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο το 1453. Υπάρχει και η θεωρία της σλάβικης προέλευσης απο το "λευκό βουνό" ή "ασπροβούνι"

Κινούμενοι πλέον σε αλπικό τοπίο, εντείναμε τη προσπάθεια μας για να φτάσουμε στη κορυφή του Βελουχιού! Περάσαμε δίπλα από χιονούρες που κρατούσαν ακόμη αλλά και διασχίσαμε αναγκαστικά κάποιες από αυτές - Η θέα του χιονιού στους ανοιξιάτικους μήνες μας πείσμωσε ακόμη περισσότερο να διατηρήσουμε τον ρυθμό μας στην τελευταία ανάβαση προς το γεωγραφικό σημείο της κορυφής!

Ψηλή Κορυφή (2314 μ.)

Η Ψηλή Κορυφή ορθώνεται εντυπωσιακά στα βόρεια του Καρπενησίου, αποτελώντας πρόκληση για τους τολμηρούς, που επιχειρούν να την ανέβουν από τη βραχώδη της πλευρά. Δίπλα και νότια του Τυμφρηστού βρίσκονται τα όρη Χελιδόνα και Καλιακούδα, ενώ στους πρόποδες του κυλάει ο ποταμός Καρπενησιώτης. Από τον Τυμφρηστό πηγάζει ο Σπερχειός, στον οποίο αναφέρεται και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Η θέα από τη κορυφή ήταν εκπληκτική.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν να δούμε όσο μακριά και καθαρά θα θέλαμε αλλά οι πανοραμικές εικόνες της φύσης, των άλλων βουνών της Ευρυτανίας και των γύρω νομών, αντάμειψανε τη κούραση μας! 

Είμασταν εντός προγραμματισμού κι έτσι η επιστροφή μας, ως κατάβαση, μας προσέφερε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τη φύση ακόμη περισσότερο σε σχέση με την ανάβαση!

Πάραυτα, η επιστροφή μας προς το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων δεν έγινε διαμέσω της κορυφής Κουμπί, αλλά τροποποιήθηκε ώστε να μην ξανά περάσουμε από το δύσκολο αυτό κομμάτι με την απότομη κλίση. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να διανύσουμε αρκετό ασφάλτινο δρόμο (περ. 4,5 χλμ περισσότερο). - Σαν ιδέα, να περπατάμε στην άσφαλτο για την επιστροφή μας, δεν μας πολυάρεσε αλλά με δεδομένο το ψιλόβροχο που είχε πιάσει για ώρα και την επικινδυνότητα των βράχων στο Κουμπί - δε το πολυσκεφτήκαμε! Θα γυρνάγαμε από την άσφαλτο!

Η διαδρομή της επιστροφής, παρά τη κούραση της ανάβασης, είχε μια χαλάρωση - είχαμε πατήσει ήδη σε δυο κορυφές του Τυμφρηστού και είχαμε γεμίσει με ηρεμία, γαλήνη. Πλέον επιστρέφαμε με ασφάλεια στο σημείο εκκίνησης και ήδη νιώθαμε την αίσθηση της ψυχικής ευεξίας που προκύπτει από την περιπατητική εξόρμηση!

Η πεζοπορία μας στο βουνό Τυμφρηστός, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεωθούμε ψυχικά και σωματικά.  Σίγουρα, πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή γεμάτη με εικόνες άπειρους φυσικού κάλλους! Η προσέγγιση στη Ψηλή Κορυφή από το Κουμπί μας πρόσφερε μια νότα περιπέτειας και η εξευρεύνηση ενός μέρος του Βελουχιού, μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία. 

Η πεζοπορική μας διαδρομή φαίνεται στον χάρτη κάτω.