Οίτη (Πύργος, 2136 μ)

Θέση 'Πάθενα' - Κορυφή Πύργος (Κυκλική διαδρομή)

10/04/2021

Η Οίτη, συνδέεται με τα Βαρδούσια (νοτιοδυτικά) και τη Γκιώνα (νοτιοανατολικά) ενώ το όριο της στα βόρεια είναι η κοιλάδα του Σπερχειού. Αυτή η βόρεια πλευρά της Οίτης εμφανίζει έντονο ανάγλυφο με απότομες πλαγιές και εντυπωσιακά φαράγγια, όπως του Γοργοποτάμου, του Κάκαβου, του Καμαριώτη, του Ροδοκάλου και του Γερακάρη.

Ανατολικά το φαράγγι του ποταμού Ασωπού αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Οίτης και Καλλίδρομου. Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Η Οίτη, παλιά ήταν γνωστή ως Καταβόθρα κι επίσης γνωστή κι ως το βουνό του Ηρακλή. Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του.

Η ιδιαίτερη ομορφιά και ποικιλία του οικοσυστήματος καθιστά το βουνό ως πόλο έλξης για πεζοπόρους από όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο αφού πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τον Δρυμό και τα χωριά Παύλιανη, Υπάτη κλπ για πλήθος δραστηριοτήτων (από φαγητό και καφέ, μέχρι canyoning κι αναρρίχηση) όλες τις εποχές του χρόνου. 

Με το αυτοκίνητο, αφού περάσαμε την Υπάτη, το Καπνοχώρι και έπειτα τη Καστανιά κι οδηγώντας με κατεύθυνση προς το Νεοχώρι Υπάτης, σταματήσαμε στη θέση "Πάθενα", (1436 μ - ?) απ' όπου ξεκίνησε η πεζοπορική μας διαδρομή με στόχο την επίσκεψη μας στη κορυφή Πύργος στα 2136 μ (κάπου αναγράφεται 2152 μ?). Άλλες κορυφές της Οίτης είναι το Γρεβενό (2.114 μ.), το Σέμπι (2.091 μ.), η Αλύκαινα ή Αλουμπόραχη (2.052 μ.) και τα Δύο Βουνά (1.615 μ.).

Η διαδρομή περνά μέσα από θάμνους (όπως πουρνάρι, κουμαριά κ.α.) κι από μέρη κατάφυτα από έλατα ενώ σε σύντομο σχετικά χρόνο βρεθήκαμε στην υποαλπική βλάστηση. Πάνω από τα 1500 μ βρήκαμε χιόνι ενώ από τα 2000 μ υψόμετρο και πάνω, πατούσαμε μόνο στο φρέσκο χιόνι που σκέπαζε το προηγούμενο παγωμένο. Διασχίσαμε τη βορινή ράχη περνώντας κοντά από τη κορυφή Τούρλα μέχρι που φτάσαμε στη βάση της κορυφής Πύργος. 

Λόγο του χιονιού υπήρξε μια σχετική προσπάθεια προκειμένου να φτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο στη κορυφή μιας και η κλίση της βουνοκορφής σε συνδυασμό με το χιόνι εφιστούσε τη προσοχή μας σε κάθε πάτημα και βηματισμό. Φτάσαμε στη κορυφή περ. 3 ώρες από το ξεκίνημα. Η θέα προς κοντινά βουνά ήταν καταπληκτική.

Η συνολική διαδρομή ήταν 6 ώρες με τις στάσεις μας, και η θετική Υψομετρική Διαφορά 955 μ. Η μέση ταχύτητα ήταν 2,6 χλμ/ώρα και 3,6 χλμ/ώρα ήταν η μέση ταχύτητα μετακίνησης. Μετά τη ξεχωριστή αυτή πεζοπορία, επισκεφτήκαμε το χωριό Νεοχώρι Υπάτης, τον οικισμό που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο του Νομού Φθιώτιδος κι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο όμως δεν έχει μόνιμο πληθυσμό. Ξεδιψάσαμε, ξεκουραστήκαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.