Γουλινάς (Στα 1275 μ.)

Χειμερινή πεζοπορία στον Γουλινά

16/01/2022

Ο Σύλλογος ΕΠΟΣ Μακρακώμης διοργάνωσε εξόρμηση προς το κοντινό βουνό Γουλινά - σε σηματοδοτημένο από τους ίδιους μονοπάτι. Το βουνό Γουλινάς βρίσκεται στη δυτική Φθιώτιδα ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Κοκκάλια τα οποία και αποτελούν τη βόρεια απόληξη του βουνού της Οξιάς. 

Στη κορυφή του - τα 1459 μ. - μπορείς να προσεγγίσεις με διαδρομές είτε από την Ανω Καλλιθέα (840 μ.) είτε από την Άνω Φτέρη - χωριό που βρίσκεται 20 χλμ. από τη Σπερχειάδα και είναι κτισμένο στα 770 μ. υψόμετρο. Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από τη πλατεία του χωριού Άνω Φτέρη.

Από την αρχή της πεζοπορίας πατήσαμε χιόνι - άλλοτε παγωμένο κι άλλοτε μαλακό. Μαζί μας ήταν και 2 σκυλιά, σε όλη τη διαδρομή από την αρχή, μέχρι το τέλος. Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες για ορεινή πεζοπορία. Ακολουθήσαμε τον δρόμο που οδηγεί το μονοπάτι το οποίο είναι καλα σηματοδοτημένο με τις χαρακτηριστικές κίτρινες ταμπέλες του ΕΠΟΣ Μακρακώμης. 

Το χιόνι δυσκόλεψε την ανάβαση μας και περ. μετά από 2 χλμ πορείας  - φορέσαμε τις ειδικές χιονοβατίδες. Με αυτές στα πόδια μας συνεχίσαμε την επικείμενη ανάβαση μας.

Ο στόχος ήταν να φτάσουμε στο Πυροφυλάκιο του Γουλινά - δίπλα ακριβώς είναι η υψηλότερη κορυφή του. Το όνομα του Γουλινά λέγεται ότι προέρχεται από τη λέξη "γουλίστηκε" που σημαίνει "σύρθηκε" καθώς μεγάλα τμήματα του βουνού έχουν διαμορφωθεί από κατολισθήσεις. Ο Γουλινάς είναι κατάφυτος με διάφορα δέντρα - από την άνω Φτέρη συναντήσαμε θαμνώδη βλάστηση και βελανιδιές και έπειτα περάσαμε σε μεικτό δάσος με έλατα. Όσο υψηλότερα ανεβαίνεις πλησιάζεις το γυμνό μέρος του βουνού (αλπικό τοπίο) ή εξωδασική ζώνη. Στη δυτική πλευρά του Γουλινά βρίσκεται το βουνό των Αγίων Θεοδώρων (1141μ.) - η ράχη όμως των 900-1000μ. περίπου που ενώνει τα δύο βουνά ουσιαστικά τα διαμορφώνει σαν ένα ορεινό όγκο, όπου οι Αγ. Θεόδωροι είναι μια από τις κορυφές του Γουλινά. 

Ο Γουλινάς με τους Αγίους Θεοδώρους περιβάλλονται με πολλά χωριά και οικισμούς. Βόρεια, η Σπερχειάδα (240μ.), η κωμόπολη της περιοχής, και τα χωριά Τριφύλλια (200μ.), Κλωνι (350μ.), Παλαιοβράχα (450μ.), Φτέρη (380μ.), Κάτω Καμπιά (420μ.), Άνω Καμπιά (900μ.), Λευκάς (350μ.). Ανατολικά η Κάτω Καλλιθέα (180μ.), ο Άγιος Σώστης (175μ.), η Άνω Καλλιθέα (840μ.) και το Δίλοφο (760μ.). Νότια το Περιβόλι (460μ.) και το Νικολίτσι (660μ.), και τέλος δυτικά τα Κανάλια (650μ.), τα Κάτω Κανάλια (500μ.) και η Κουτσούφλιανη (500μ.).

Η διαδρομή μας λόγο δυσχέρειας απο το χιόνι και κοινής απόφασης της ομάδας, τελικά άλλαξε και φτάσαμε σε παρακείμενο Υψομετρικό Σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού το οποίο προσφέρε μια πανέμορφη θέα προς όλα τα γύρω βουνά. Το σημείο αυτό - ακόμη κι αν δεν ήταν η κορυφή του βουνού - αποτελούσε εξαιρετικό σημείο για απολαυστική παρατήρηση των γύρων ορεινών όγκων και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες, αποτέλεσε μια πραγματική ανταμοιβή για εμάς που βρεθήκαμε εκεί. 

Απο εκεί ατενίσαμε το επιβλητικό Βελούχι (Τυμφρηστό) και τις απολήξεις της Όθρυς - το λεγόμενο "φρύδι", αλλά και τα βουνά της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων και τα Κοκκάλια, κι αμυδρά βλέπαμε μέχρι και τον Όλυμπο. Πραγματικά, η ξεκούραση μας σε αυτή τη τοποθεσία ήταν τόσο ευχάριστη που δεν μας έκανε καρδιά να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Ακολουθήσαμε το ίδιο μονοπάτι για την επιστροφή μας.

Μπορεί να μην φτάσαμε στο ψηλότερο του σημείο αλλά σίγουρα η πεζοπορία μας ήταν αξέχαστη - μια μοναδική εμπειρία στον χιονισμένο Γουλινά, την οποία θέλουμε να επαναλάβουμε ξανά! Ιδιαίτερες ευχαριστίες χρειάζονται στον ΕΠΟΣ Μακρακώμης και τον Προέδρο του για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής διαδρομής αλλά και της παρέας που ακολούθησε!